Wel of niet bewerken?

Bewerken of niet?

Als een bewerking helpt om een foto naar een hoger niveau te tillen, als het helpt om te laten zien wat je wil dat het laat zien, als het ervoor zorgt dat je foto datgene communiceert wat je in je hoofd had, dan dan kan het toch?

Natuurlijk mag je van een fotograaf verwachten dat de “basis” van een foto goed moet zijn. Maar ik vind het persoonlijk geen enkel probleem om het maximale uit een foto te halen.

Maar wat is werkelijkheid?
Is een foto, bewerkt of niet, überhaupt wel echt een representatie van de werkelijkheid? Een foto is altijd slechts een momentopname.

Zo kan ik precies dezelfde foto maken als mijn buurman, maar er totaal iets anders in zien. Beetje bewerking en je krijgt al twee verschillende foto’s, waarin verschillende dingen geaccentueerd worden en die verschillende blikken op de wereld representeren.

Alles wat je vastlegt is datgene wat er op het moment van de klik zichtbaar is. Kijk je een halve seconde later, dan kan het beeld compleet veranderd zijn.

Daarbij komt nog dat op het moment dat je een foto maakt, je camera ook al tal van instellingen toepast om hem zo te krijgen zoals jij wil. Denk hierbij aan dingen zoals compositie, witbalans, ISO-waarde, flitsen, enzovoorts.

Verfijnd lichtgebruik en eigentijdse beeldbewerking is het handelsmerk van mijn fotografie binnen de kaders van de klant.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Open chat
Hallo, Kan ik u helpen? Ik help u graag verder.

Bij gebruik van deze app gaat u akkoord met het gebruik van uw persoonsgegevens om contact op te nemen.
Powered by