AVG: Geen mensen meer herkenbaar in beeld?

Foto op zwart

Vooral bij fotografen leefde 25 mei de angst dat zij straks geen mensen herkenbaar in beeld mogen brengen, tenzij die mensen daarvoor toestemming hebben gegeven. In veel gevallen een onhaalbare zaak. Maar is dat wel zo?

Het antwoord is eigenlijk simpel: nee, dat is niet zo. Als het wel zo zou zijn, dan zouden vanaf 25 mei 2018 in de gehele EU Noord-Koreaanse toestanden ontstaan en dat is natuurlijk beslist niet wat de Europese wetgever voor ogen heeft.

Foto’s moeten niet automatisch worden beschouwd als een bijzonder persoonsgegeven. Pas als deze wordt gemaakt of gebruikt om iemand te identificeren, kan het een persoonsgegeven worden. De portretfotograaf, reportage fotograaf of persfotograaf die mensen op de gevoelige plaat legt, is niet bezig om iemand te identificeren. Dat dezelfde foto misschien wel gebruikt kan worden voor dat doel wil niet zeggen dat die fotograaf daar bij het maken van de foto al rekening hoeft te houden. Er is namelijk ook nog zoiets als vrijheid van meningsuiting en artistieke vrijheid.

Geen paniek!
Er verandert dus minder dan u denkt of vreest. Wat natuurlijk ook niet verandert, is het zgn. portretrecht. Dit is het recht van de geportretteerde om zich in bepaalde gevallen tegen het gebruik van zijn portret te verzetten, maar dat is geregeld in het auteursrecht. De invoering van de AVG verandert daar niets aan.

Met andere woorden: er is geen reden voor paniek

Natuurlijk zal nog wel het een en ander worden uitgekristalliseerd, maar we wonen gelukkig niet vanaf 25 mei met z’n allen in Pyongyang. De EU hecht veel te veel waarde aan grondrechten zoals vrijheid van meningsuiting en expressie om van iedereen die foto’s maakt (van pro foto’s tot je vakantie foto’s) nu te gaan verlangen dat ze steeds toestemming vragen.

U kunt daarom gerust na 25 mei doorgaan met het herkenbaar fotograferen van mensen

Tot slot heeft de Europese regelgever alle lidstaten opgedragen om in de nationale wetgeving regels op te nemen die de artistieke en journalistieke vrijheid beschermen.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Open chat
Hallo, Kan ik u helpen? Ik help u graag verder.

Bij gebruik van deze app gaat u akkoord met het gebruik van uw persoonsgegevens om contact op te nemen.
Powered by